top of page

Wrapping Up 2020, Episode 4! - Lim Ren En

#1- Covid 19


Penyimpulkan 14 kejadian Utama untuk tahun 2020. Hai Anda sekarang menyaksikan penyimpulan Kejadian Utama untuk tahun 2020 ... program ini dipersembahkan oleh Gratitude, kami adalah agensi insurans hayat takaful yang mementingkan perkhimatan pelangan. Like kami di Facebook dan Subscribe kami di Youtube.


Berita terbesar untuk tahun 2020 adalah… .. Covid-19
Virus kecil ini, Covid-19 virus bermula, kononnya, di Wuhan, China telah merebak ke seluruh dunia, menjangkiti seluruh populasi manusia di dunia .. tidak ada satu benua yang tidak dijangkitinya, kecuali Antartica dan Artic.


Jadi apa itu Covid-19. Menurut Wikipedia.


Pandemik COVID-19, juga dikenal sebagai pandemi coronavirus, adalah wabak penyakit koronavirus 2019 (COVID-19) yang berterusan disebabkan oleh sindrom pernafasan akut yang teruk koronavirus 2


Ia pertama kali dikenal pasti pada bulan Disember 2019 di Wuhan, China. Organisasi Kesihatan Sedunia mengisytiharkan wabak itu sebagai Kesihatan Awam yang Bermasalah Antarabangsa pada Januari 2020 dan wabak pada bulan Mac 2020. Sehingga 25 Disember 2020, lebih daripada 79.7 juta kes telah disahkan, dengan lebih daripada 1.74 juta kematian disebabkan oleh COVID-19 .


Oleh itu, kami tidak akan membincangkan bagaimana ia menjangkiti orang, jika anda masih belum tahu, sila hubungi ambulans dan hantarkan fella ini ke Sg Buloh untuk mendapatkan pendidikan. Tetapi mari kita bincangkan bagaimana ia mengganggu kehidupan kami.Covid-19 telah mengajar kami :

1. Covid 19 telah meghadiahkan anak-anak kita cuti sekolah terpanjang yang pernah ada.

Sejak Mac 2020, anak-anak kita hanya telah bersekolah pada 22 Julai hingga 9 November sahaja. Ya 3 bulan pertama dari Januari hingga 18 Mac…meraka bersekolah tetapi Tahun Baru Cina, cuti la, cuti sekolah la telah mengambil baanvak masa bersekolahan anak kita.
2. Menyedari kami bahawa, sebenarnya kita boleh BEKERJA DARI RUMAH !!

Ia adalah situasi win win win. Kami mempunyai content executive di Gratitude yang bekerja dari rumah secara eksklusif di Bahau !!! Itu 131km Dari Pejabat Shamelin kami


Dan kami semua gembira melakukannya ... dia gembira dapat bekerja dari rumah, mempunyai masa bersama ibu bapa dan anjingnya, kami gembira melihat dia menghasilkan kandungan yang lebih menakjubkan untuk kami dan majikan bayar gaji jurang sikit.


Namun dia menjimatkan lebih banyak wang bekerja dari rumah… yeah !!!! Menang semua.

3. Kami sekarang memahami kelas business terbang ke luar negara untuk menghadiri mesuarat tidak diaperlukan !!! Anda boleh ZOOM !!!! ...

Business eksekutif terbang ke mana sahaja di dunia untuk menghadiri business meeting 3 jam dan kembali mengheboh-hebohkan business class dia, makan malam dia la, hotel la.. macam dia bayar semua..


Anda semua business owner sekarang ketahui bahawa anda dapat menjimatkan berjuta-juta dolar dalam business trip kerana mereka masih boleh bermesyuarat melalui ZOOM !!! haha…. Oleh itu, Covid mengajar kami satu perkara dengan baik ... anda masih boleh melakukan dengan kos minimum .. semua business traveling tidak penting lagi.
4. Covid mengajar kita bahawa hidup persaraan tidak menyeronokkan sama sekali. Satu perkara yang diajarkan oleh kita semua adalah bila lock down selama 8 minggu, kami semua hidup macam orang pencen! Untuk semua, termasuk saya, yang menetapkan matlamat kita untuk bersara lebih awal, anda boleh fikirkan semula.


Menunggu untuk mati di rumah tak best !!!

Saya dah lalui 8 minggu PKP, ia hampir membuatkan saya gila. Dalam persaraan, anda tidak tahu apa yang dinantikan… jadi saya mencadangkan ini .. jangan sesekali bersara, bekerja sehingga badan anda tidak tahan lagi, tetapi ambil pendekatan keseimbangan kehidupan kerja, jaga diri anda, luangkan lebih banyak masa untuk bekerja dan kerjaya yang lebih lestari.


Semakin lama anda hidup dan bekerja, semakin banyak anda menyumbang kepada masyarakat.5. Covid mengajar kita bahawa anda sebenarnya boleh MEMASAK!

Ramai di antara kita terpaksa belajar memasak, baking dan memanggang semasa covid. Pelanggan saya dalam tempoh covid habis menjual setiap saiz oven pembakar dan oven microwave dengan fungsi pemanggangan ..


Setiap peti sejuk terjual habis dan setiap periuk serbaguna. Jadi itu menunjukkan kepada kita bahawa kita semua boleh MEMASAK! Masak untuk keluarga kami telah menjadi bahagian kehidupan keluarga yang baik yang kami kembangkan, terima kasih kepada Covid.
6. Covid mengajar rakyat Malaysia kekuatan sebenar pembayaran tanpa tunai. Sebelum covid, semua orang mula menggunakan pembayaran tanpa tunai seperti touch and go, grab dan boost pay .. terdapat begitu banyak platform pembayaran tanpa tunai untuk kita pilih, tetapi bagaimanapun, wang tunai dan kad kredit masih merupakan pilihan pembayaran 2 teratas.


Tetapi setelah covid, pilihan pembayaran dalam talian seperti grab and touch and go telah menjadi pilihan utama pembayaran tanpa sentuhan. TNG telah memberikan jalan masuk pembayaran TNG kepada semua penjaja dan penjual Pasar Malam. Jadi sekarang, hampir semua perniagaan, besar dan kecil mempunyai TNG atau Grab ... usia pembayaran tanpa tunai akhirnya tiba.
7. Covid diajar mempercepat setiap proses perniagaan dengan cara IT yang sangat tinggi.


Walaupun perniagaan yang paling sukar dan tegar saya tahu, perniagaan insurans telah melonggarkan cengkamannya dan membolehkan IT mengambil tempat dalam perniagaan. Kami kini dapat bertemu dengan pelanggan tanpa bersemuka dan mendaftar di ruang siber .. sebelum covid ... anda impikan la ... setiap pertemuan mesti kena jumpa, baru boleh tandatangan ... SEKARANG.... walaaaaa terima kasih kepada covid ..


Saya boleh menjual di mana sahaja kepada sesiapa sahaja dan di mana-mana sahaja di Malaysia ... tidak ada lagi perjalanan ke JB untuk menandatangani case life insurance.8. Vacine…

Apa yang YB Khairy bagi ambik saja.. yang tak takut mati, boleh tak ambik tapi kena masum quarantine seumur hid.. yang kau ni yang tak amik kena covid nanti, buat orang lain susah aje.. jadi… ambik såja, apasal dengen Rusia la, china la, tau UK la, vacin USA la… ambik saja. Dr Zul dah kata ok … semua boleh amik, jadi suntik såja.
2 views0 comments
bottom of page