top of page

Wrapping Up 2020, Episode 3. By Alif!

1. How Video Conferencing become a Norm.


Bekerja Dari Rumah (WFH) adalah sebuah keistimewaan yang ditawarkan oleh segelintir syarikat di negara ini, tetapi sekarang, dengan adanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP/MCO), sudah menjadi kebiasaan.

Banyak syarikat terpaksa melakukan peralihan dari kaedah operasi tradisional ke WFH penuh atau separa.


Bagi sesetengah orang, peralihan lebih lancar daripada yang lain, terutamanya jika pekerja sudah mahir dalam ilmu kerja jarak jauh dan teknologi yang diperlukan untuk itu disediakan sebelum MCO.


Realiti nya bahawa teknologi yang di tetap kan demi video conference menjadi komponen asas dalam persekitaran kerja pada masa ini, ada perubahan kuat berkaitan dengan komunikasi syarikat baik di peringkat dalaman dan luaran.


Budaya korporat dipengaruhi secara dramatik oleh kemajuan teknologi, yang menyumbang kepada norma baru dengan jadual yang fleksibel bersama dengan pekerjaan yang lebih jauh. Oleh itu, ini memberi kesan kepada pekerja untuk menjadi lebih produktif, kerana mereka dapat bekerja lebih banyak dengan syarat mereka sendiri.


Bekerja dari rumah juga tidak mudah, terutama bagi wanita yang mempunyai anak-anak kerana mereka perlu menjaga anak-anak (makan, kerja rumah dalam talian dan kelas, dll) dan kerja pejabat.

2. Malaysia is the 2nd Racist Country in the World.


Diskriminasi kaum di Malaysia adalah subjek yang sangat menyentuh hati walaupun pada abad ke-21. Adalah satu perkara bagi rakyat Malaysia untuk bersikap perkauman antara satu sama lain tetapi apabila diskriminasi kaum itu mendapat perhatian global, rakyat Malaysia tidak memandang ringan.


Menurut tinjauan global baru-baru ini yang dilakukan oleh Indexmundi, Malaysia berada di tempat ke-2 kerana diskriminasi kaum, hanya di belakang Afrika Selatan.


Malaysia memiliki 451 respons dan para peserta dilaporkan ditanya, "Seberapa besar masalah diskriminasi kaum di negara tempat anda tinggal?"
Isu tersebut meletus di laman media sosial seperti Twitter dan Reddit di mana netizen membahaskan hasil tinjauan.


Banyak rakyat Malaysia tidak berpuas hati dengan hasilnya, terutama kerana beberapa negara tidak disertakan dalam survey ini, iaitu America dan Singapura.Tetapi kita juga perlu faham, bahawa di Malaysia, bukan sahaja masalah perkauman antara Chinese, Indian, ataupun Melayu hanya wujud, tetapi juga kepada suku-suku kaum di Sabah dan Sarawak, orang Asli juga tidak di lupakan.


Racism boleh terjadi dari beberapa bentuk. Bukan hanya melalui fizikal, ekonomi, atau juga sosial, tetapi dari segi Perundangan.


Yes, masalah diskriminasi kaum antara kaum wujud di Malaysia. Kita semua perlu berubah untuk memajukan tanah air kita. Tidak kira kaum.
3. Birth Rate Soaring


LEBIH daripada 55,000 bayi dilahirkan sejak perintah kawalan pergerakan (MCO) bermula pada 18 Mac.


Terdapat lebih banyak bayi lelaki daripada bayi perempuan, dengan anak lelaki merangkumi 52% daripada keseluruhan 55.798 kelahiran yang dicatatkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).


Data, tersedia untuk Sunday Star, dikumpulkan dalam tempoh MCO dan MCO bersyarat antara 18 Mac dan 9 Jun.

Selangor mempunyai jumlah kelahiran tertinggi (9,825), diikuti oleh Johor (6,857) dan Kelantan (4,680).


Walau bagaimanapun, JPN mengatakan jumlahnya mungkin lebih tinggi, kerana tidak semua ibu bapa mendaftarkan kelahiran anak mereka kerana sekatan MCO.

Malaysia dijangka mengalami ledakan bayi pada Januari tahun depan, kesan dari Perintah Kawalan Pergerakan (MCO/PKP).


Ketua Unit Kesihatan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) Dr Hamizah Mohd Hassan berkata MCO dapat mempengaruhi kadar kelahiran negara pada awal tahun depan kerana majoriti pasangan yang sudah berkahwin harus tinggal di rumah.

Dr Hamizah merujuk kepada kes kelahiran baru yang luar biasa yang berlaku di luar negara terutama di Maine dan New Hampshire, America setelah negeri-negeri ditutup selama beberapa minggu kerana ribut salji yang buruk pada tahun 1998.4. 2020 The Rise of Streaming Shows.


The Crown

The Queen’s Gambit

The Umbrella Academy

Tiger King

Raised by Wolves

WestWorld: Season 3

Perry Mason

Altered Carbon: Season 2

Star Trek: Picard

The Umbrella Academy: Season 2


Apa saya cuba kata kan adalah… pada tahun 2020 dan tahun akan datang, banyak Movie dan Tv Shows akan berpindah ke Streaming.


Covid-19 sudah effect dunia film. Dengan penutupan wayang-wayang, kebanyakan movie sudah terpaksa di tangguh kan pengelurannya.


Kebanyakan film studio membuat keputusan untuk mengeluarkan film-film mereka melalui streaming sites. Seperti Netflix, Amazon Prime, Disney+, Hulu, dan banyak lagi.


Baru-baru ini kita di gemparkan oleh Disney, bahawa mereka akan mengeluarkan beberapa streaming shows untuk tahun 2021 hingga ke 2023. Marvel dan Star Wars akan menumpukan cerita mereka melalui Streaming.
22 views0 comments
bottom of page